En fet rova har alltid tilltalat mig och när en 455 Olds dök upp lite oväntat så slog jag till. Jag fick en hel bil med motor , TH 400 diffad bakaxel tiltstång och kanske någon mer användbar del men för övrigt var det ett jävla lik till bil. Den hadde stått parkerad under ett äppelträd i ca. 10 år. En polare fixade hem bilen åt mig, han tog den på en lastbil med växelflak. Vi backade flaket mot mitt garage och rullade in skräphögen. Nu ska jag plocka bort det som kan vara nått att ha sen skickar jag resten till skroten. Det bor en spindel i förgasaren tror jag och motorn sitter bland all satans skit i motorrummet. 455:an är från 1972 och har 8,5 i komp, J -toppar, 310 hk men med lite hjälp av en annan kam och lite portning så ska nog bakhjulen få se på fan. Bakaxeln verkar vara på väg mot sydost för tjänstgörning i en annan Olds. Motorn hadde fastnat men det var inga problem att få loss den. Nu ska motor och låda skruvas bort och tvättas rent sen får vi se vad som behöver göras innan paketet landar i 56:an.    

 

 

Nu har jag lyft ur motorn och lådan det är lite bökigt för mitt garage är lite litet när man har två feta Oldsar uppställda och en helvetesvinter ylar utanför knuten men det gick bra. Oljan flöt naturligtvis över hela garagegolvet och knogarna stångades blodiga mot all möjlig skit för bultarna satt fast ordentligt. Jag var lite orolig när jag lossade oljepluggen på motorn för den har stått stilla i 10 år men det kom bara olja och inget vatten så blocket är nog helt

 

Växellådan är en TH 400 med en lång strut på utgående axel. Oljan såg vettig ut och luktade inte bränt så den ska nog funka. Ett shiftkitt ska jag skaffa för man vill bränna däck och inte lameller i lådan. Jag läste på webben att 400-lådan är den enda som håller för vridet i dom här stora rovorna, everything else is on overtime som amerikanerna säger. Fy fan vad skit här finns att tvätta. Är det nån som har en varmvattenhögtryckstvätt????

 

I avgaskanalens tak ca. 2,5 cm in i kanalen sitter en gjuten klack som skall slipas bort och kanten under ventilsätet ska slipas ut till en jämn övergång till kanalen speciellt gäller detta för avgassidan men insugssidan ska få en omgång av slipstiftet. Detta tillsammans med sänkt komp kvävde krutet i dessa rovor.  Denna lilla operation ökar flödet med ca. 30% . Port matchning ska åxå fixas till. Titta på bilderna så syns det vad som ska göras

Det visade sig snart att en topp var sprucken mellan ventilsätena på en cylle så jag började leta efter en topp och Larsen i Rödeby hadde både toppar och en komplett 455 med G-toppar till salu och det blir bra. Renovering av min motor kostar ungefär lika mycket som hans motor. Den gamla motorn får vara mall till nya motorfästen i stället och kommer att renoveras senare.

När jag hittat rätt läge så pallade jag upp motorn med ett par vinkeljärn som jag skruvade fast motorblocket. 3 grader lutning bakåt på motorn fick jag till och med kylaren på plats har jag 25 mm avstånd till fläkten. Jag fick skjuta motorn 12 mm åt höger för frigången av grenröret mot styrsnäckan men det är inga problem

  

Jag tog ramkonsollerna från -71an och kapade till plattjärn som dom svetsades fast på. Skitbra och gott om plats. Bromsröret skall fixas till senare!

Växellådsfästet är ett Chevrolet som låg och skräpade men jag fick tillverka ett nytt fäste på lådan för Olds hadde egna ideer här men det blev bra det med.

 

Ny växellådsbalk passade som ..... i hansken när den är fastskuvad i lådan och ramen 

  

Länksystemet till växelväljaren tillverkades av delar från -71an åxå, gott om plats och skitenkelt! Växellådan fick nytt filter och ny färg och den pryder sin plats.

 

Nya motorfästen svetsade i framaxelbalken och växellådsbalken ligger nylackad på min arbetsbänk och blänker väntande på att hysa ett "torquemonster" som amerikanerna säger

Jag fick tvätta skit i en vecka för så jävla skitig som motorn jag köpte var  helt otroligt men den ska vara frisk enligt Larsen i Rödeby som sålde den till mig och med lite grön färg så ser det bra ut. HEI-fördelaren köpte jag ny på E-bay för 588 kr levererad till mitt garage, jävligt billigt. Den är lite modifierad och det kan du läsa hur man gör här: 
 http://home.swipnet.se/emod/Cad/hei.html 

 

Äntligen är vridmomentmonstret på plats, allt passar som det var tänkt och nu ska jag "bara" ansluta alla slangar, kablar, avgasrör och fan vet allt! På kylaren fick jag tillverka en ny nedre anslutning för inloppet på motorn är på passagerasidan. Man fick ta hänsyn till oljekylaren i kylaren men det blev bra till slut. Tack Växjö kylarservis. 

  

Det börjar se färdigt ut så jag startade rovan en liten stund i väntan på kylaren och det blev en dryg väntan tills den blev klar. Jag väntade några timmar till när jag fick hem den för att polera upp överdelen på kylaren. Den är jävligt cooool !

  Nu är det klart och det ser ut som det är en oginalrova från -56. Det är ett jävla gott vrid i motorn och med 3.23 i bakaxeln så är bakdäcken illa ute. Förgasaren har jävlats mest hela tiden och 3-4 liter /mil är för mycket. En Holley 750 vaccum fick ned förbrukningen till 1.55/mil med ett ägg under gaspedalen men stämplar man på så går det åt soppa som fan. Jag har därför skaffat en 10-bult 8.5 med diff och åkvänliga 2,73 i utväxling. Motorn har ett jävla vrid så burnouter kommer att gå fint ändå fast på bägge hjulen. Jag har ändå garderat mig emot detta genom att köpa en kamaxel liknande Toronado och där fanns det mumma under huven. Vintern är räddad! Kolla på länken så ser man vridet i 455 Olds!

http://www.youtube.com/watch?v=t1VF5PAlNJs

Vinter 2011-2012

 

Jag fick ett Edelbrock insug av tomten i julklapp (tack snälla tomten) ocn när jag lyftebort det gamla insuget så fick jag en chock! Plåten under insuget var full av gammal koksad olja och när jag tog bort den så var lyftare och stötstänger gömda under gamla olje och koksrester. Hur fan ser vevaxleln ut i denna skit var min första tanke. Det var bara att lyfta ut motorn och möta katastrofen som en man. Döm om min förvåning när veaxeln var helt perfekt, kolvar och cyllar åxå perfekta. När jag tog bort oljesumpen så fick jag benda och vrida ordentligt för oljesilen var inbakad i gamla oljekoksrester, att den fick olja är ofattbart. Denna motor gick kanonfint, gott vrid och inga missljud. Oljebyte känns överdrivet !! Sot och gammal olja var så inbränt att jag fick köra med roterande stålborste i borrmaskinen på varenda del och kvadratcentimeter på och i motorn, fy fan vilket skitjobb men det blev bra. Oljan är inte smutsig än efter flera hundra mil.

 

 

Det inhandlades nya kolvar, 10:1 och en Howard cam, lite fetare vrid än vad Toronadon hade -70 Ramlager, vevlager, kamlager, kamdrivning, vipparmar och packningssats hade jag på hyllan.

 

 

 

Det är kul att skruva ihop en ren och fin rova och särskilt när man gör det på arbetstid för jag var permiterad med lön vid detta tillfälle !! Man kan nästan höra V-8 ryta!

 

 

Topparna fick säten och ventiler frästa och jag slipade till insug och avgas kanalerna så det flödar lite bättre. Jävligt tidsödande men det är värt att göra för rovan går mycket bättre med "teardropped channels" som amerikanerna säger.

 

 

Dags för lakering och silvermetallic passar fint tycker jag. Målade med spryfärg från Biltema och den är skitbra tillskillnad från den jag köpte på Harald Nyborg för den innhöll bara klarlack och metallic. 

 

 

 

Resultatet blev rätt så vettigt. Den brända färgen vid grenrören skämmer inte utan ser ut son guld metallic. Kräm i knotan finns det så det blir över men det är nog det bästa överskott som finns, kusar och vrid